Vaak krijgen wij de vraag “waarom krijg ik zoveel spam?” Jaarlijks worden er miljarden spamberichten verstuurd. Iedereen heeft last of heeft wel eens last gehad van spam, spam is een verzamelnaam voor ongewenste berichten. Maar waarom krijg je nou veel spam?

email_spam-1414066

  • Je hebt je een keer aangemeld voor een nieuwsbrief
  • Je hebt een keer gereageerd op een ongewenst bericht

Alleen dat is al voldoende. Als je eenmaal spam ontvangt is het lastig om hier vanaf te komen, maar wat is spam nu eigenlijk?

  • Spam wordt in grote hoeveelheden verstuurd, naar duizenden mensen tegelijkertijd
  • De berichten hebben een commerciieel doel, meestal bevatten de berichten dan ook een verwijzing naar een website of product
  • De berichten worden verstuurd zonder toestemming van de ontvanger en zonder toestemming van de eigenaar van de website of het product

Waarom sturen mensen spam?

Spammers versturen spamberichten naar duizenden mensen tegelijkertijd. Als hier slechts 1 procent op reageert is dat voor de spammer al een fantastich resultaat. De personen die hebben gereageerd worden vervolgens in een database gezet die een hoge waarde vertegewoordigt.

Stel je voor dat je naar 100.000 personen een bericht stuurt met daarin een link om een product te kopen, 1% van de ontvangers klikt op de link en koopt het product. Je snapt dat dit al snel winstgevend is aangezien het versturen van mail weinig tijd kost aangezien dit naar miljoenen tegelijk kan.

Wat kan ik tegen spam doen?

Om te beginnen kan je rekening houden met het volgende:

  • Zet je e-mail adres niet op het internet
  • Reageer niet op ongevraagde spamberichten
  • Klik nooit op linkjes in de gestuurde berichten
  • Als je mailings naar meerdere personen stuurt zet deze dan in de BCC
  • Gebruik een spamfilter

Je kan gratis gebruik maken van SpamAssassin, SpamAssassin is een open source spamfilter. Wanneer je het e-mailfilter hebt geactiveerd maar nog steeds last hebt van spam, kun je het filter agressiever instellen. Dit kan via Mijn Account. Standaard staat jouw spamfilter ingesteld op agressiviteitscore 7.5. Wanneer je de score verlaagt naar 5, komt er minder ongewenste e-mail binnen. De kans dat er legitieme e-mail wordt tegengehouden groeit echter. Kijk bij onze uitleg over het spamfilter hoe je deze in kan stellen.

Daarnaast kun je controleren of catch-all is geactiveerd. Wanneer je catch-all uitschakelt ontvangt je minder ongewenste e-mails / spam.

Krijg je nog steeds spam binnen? En zijn dit “Delivery failure” e-mails, dan zou het kunnen dat je e-mailadres gebruikt wordt door een spammer. Pas dan direct het wachtwoord van al je e-mailadressen aan in een sterk wachtwoord (met kleine letter, hoofdletters, cijfers en tekens) en doe een uitgebreide viruscheck op je computer.

Naast het standaard spamfilter biedt Domeinwinkel ook een Premium spamfilter van SpamExperts. Ons Premium spamfilter zorgt ervoor dat 99,9% van de spam jouw mailbox niet bereikt. Kijk op de Premium spamfilter pagina voor meer informatie.

Nog steeds problemen? Neem dan contact op met onze support medewerkers.