Je beheert je eigen WordPress-site en alles wat daarbij komt kijken. Veel om bij te houden, hè? De bestaande en nieuwe tools in dit artikel nemen je veel werk uit handen. Lees verder en maak het jezelf een stuk gemakkelijker! 

1. WordPress Webhosting

Voor je website is WordPress webhosting belangrijk. Wanneer je je website host bij een bedrijf met kwalitatieve SSD hosting en een hoge uptime, wordt je website sneller, zonder dat je er zelf moeite voor hoeft te doen.

Met behulp van Installatron installeer en beheer je je WordPress website heel gemakkelijk. Ook zijn de bestandsrechten speciaal voor WordPress ingesteld.

Omdat WordPress een bekend platform is, is het ook bekend bij hackers. De veiligheid van je website heeft prioriteit, dus de WordPress webhosting heeft een dubbele verificatie. Wanneer je inlogt krijg je dus twee inlogschermen te zien voor extra beveiliging. Daarnaast is er bij Domeinwinkel de optie om Patchman te gebruiken. Patchman zorgt voor optimale beveiliging van de inhoud van je site. 

Als er dingen zijn waar je zelf niet uitkomt, is er altijd nog de WordPress support voor bij je WordPress webhosting. 

2. Kraken Image Optimizer

image-optimizer-5801624

Foto’s en andere afbeeldingen zijn vaak erg groot en zorgen voor een langere laadtijd. Afbeeldingen kunnen echter gecomprimeerd worden zodat de grootte afneemt, maar de kwaliteit hetzelfde blijft. De Kraken Image Optimizer is een tool die automatische elke afbeelding comprimeert die je gebruikt. Omdat de afbeeldingen kleiner zijn wordt je website ook weer sneller geladen. 

3. Yoast SEO

Wanneer je je eigen site of blog bent begonnen met WordPress, wil je natuurlijk wel dat je wordt gevonden door zoekmachines. De Yoast SEO plugin helpt hierbij. De plugin geeft je onder andere de optie om elke pagina van je site een titel en beschrijving te geven. Daarnaast zie je door middel van een preview direct hoe dit eruit komt te zien wanneer je site wordt gevonden door een zoekmachine.

Yoast let ook op kleine details die je zou kunnen vergeten. Denk je er bijvoorbeeld aan om ook keywords aan je afbeeldingen toe te voegen? En heb je een meta description geschreven die keywords bevatten?

4. Ninja Forms

Een website kan tegenwoordig niet meer zonder contactformulier. Met Ninja Forms kun je gemakkelijk een contact-, inschrijf- of aanvraagformulier maken. Daarnaast zijn er nog allerlei extensies te vinden op de website van Ninja Forms, zoals bijvoorbeeld MailChimp for Ninja Forms. Met deze extensie kun je gemakkelijk een inschrijfformulier maken voor je nieuwsbrief via MailChimp. Ook Zapier heeft een extensie waardoor je alle data van je formulieren direct naar meer dan 300 verschillende web apps kunt doorsturen.

5. Akismet

Inmiddels heb je een contactformulier op je website, maar je hebt natuurlijk geen zin in spam in je inbox. Akismet is een tool die reacties en vragen uit formulieren controleert op spam. Akismet is gratis, maar het is ook mogelijk om te upgraden naar een betaald pakket waarbij je bijvoorbeeld meer checks krijgt en inzicht in statistieken.

6. Uptime Robot

robots-9206371

Uptime Robot is een tool die elke vijf minuten controleert of je website nog steeds online en bereikbaar is. Mocht dit niet het geval zijn, dan krijg je hier direct een melding van zodat je het kan verhelpen. Op deze manier wordt je downtime minimaal. Alle meldingen worden opgeslagen zodat je later nog terug kunt kijken of de problemen aan de code liggen, je netwerk of misschien wel bij je hostingbedrijf. 

Uptime Robot heeft ook een betaald plan, vanaf $5,50 per maand. Met het betaalde plan wordt je website elke minuut gecontroleerd en kunnen er ook meerdere sites gecontroleerd worden.

7. Optimalisatie-plugins

Wanneer je een snelle WordPress site wilt, kun je niet zonder een optimalisatie-plugin. Deze plugin zorgt voor het cachen van je website, zodat jouw website bij bezoekers wordt opgeslagen, in plaats van steeds opnieuw geladen. Dit scheelt veel laadtijd.

Daarnaast scheelt het in snelheid wanneer je HTML-, CSS- en JavaScript-bestanden worden gecomprimeerd. Hierdoor zijn ze kleiner en kunnen ze dus sneller worden geladen.

WordPress heeft op dit moment twee bekende optimalisatie-plugins, namelijk W3 Total Cache en WP Rocket. W3 Total Cache is een krachtige plugin, maar vereist vrij veel technische kennis. WP Rocket is gebruiksvriendelijker, maar heeft minder mogelijkheden. 

8. Broken Link Checker

link-checker-9410420

Wanneer je je site live zet, verhuist, of nieuwe content publiceert, wil je natuurlijk wel dat alle links werken. Met de Broken Link Checker kun je dit gemakkelijk controleren. Het is mogelijk om de tool eenmalig te gebruiken, of op je site te laten staan zodat er regelmatig wordt gecontroleerd. Mocht de checker een link vinden die het niet doet of bijvoorbeeld een afbeelding die ontbreekt, dan krijg je een e-mail of een melding op je dashboard.

9. Google Chrome Extensies

Chrome, de browser van Google, heeft een aantal handige extensies voor WordPress, waaronder MultiPress en Send to WordPress.

Multipress is een uitbreiding op de bekende Press This functie van WordPress. Met Press This kun je een site bezoeken en de link direct delen op je eigen site. Wanneer je bijvoorbeeld een interessante blog vindt kun je deze direct delen met je bezoekers. Multipress zorgt ervoor dat je meerdere links in een keer kunt delen.

Send to WordPress geeft de mogelijkheid om direct documenten van Google Drive naar je site te verzenden. Ook afbeeldingen worden direct toegevoegd.

In dit artikel vind je 9 handige Google Chrome extensies, speciaal voor WordPress.

Conclusie

Je hebt inmiddels gecomprimeerde afbeeldingen en bestanden, een contactformulier zonder spam, hoge zoekmachineresultaten en uptime, al je linkjes werken en je WordPress webhosting zorgt voor een snelle site. En je hoeft er zelf niets meer voor te doen!

Waar je wel op moet letten is de hoeveelheid plugins die je installeert, te veel plugins kunnen namelijk ten koste gaan van de performance van je website. Een oplossing hiervoor is kwalitatieve SSD webhosting, dit zorgt onder andere voor een snellere laadtijd. Meer weten over de voordelen van SSD hosting? Lees dan het artikel over het nut van SSD hosting.

Wat zijn de tools die jij gebruikt voor je WordPress site? Laat het ons weten in de comments!