IMAP en POP3. Wellicht heb je wel een keertje van gehoord. Maar misschien weet je niet helemaal wat deze begrippen eigenlijk inhouden. Of vind je het lastig om te beslissen of je gebruik wilt maken van IMAP of POP3. Daarom leggen we uit wat het verschil is tussen IMAP en POP3. Wel zo handig.

Wat is IMAP?

IMAP staat voor ‘Internet Message Access Protocol’ en is een protocol dat je e-mails binnenhaalt. Dit betekent dat het postvak bij Domeinkel op de server staat. Dit kan handig zijn als je vanaf verschillende PC’s tegelijk toegang wil hebben tot het postvak, of als je het e-mailadres wil delen met iemand anders. Je kan je e-mail op meerdere plekken vanaf verschillende apparaten zoals desktop, laptop en mobiel bekijken. Een bijkomend voordeel van IMAP is dat van alle e-mails dagelijks een back-up wordt gemaakt. Jouw e-mail is daarmee gegarandeerd in veilige handen. Een nadeel van IMAP is dan wel weer dat het soms traag werkt als je geen snelle internetverbinding hebt. Ook zijn de prestaties van IMAP afhankelijk van jouw e-mailprogramma.

Wat is POP3?

POP is de afkorting voor ‘Post Office Protocol’ en is een standaard, net zoals IMAP, waarmee e-mailberichten binnengehaald kunnen worden. Met POP3 download je je e-mail vanaf de server naar je apparaat (computer of telefoon). Je e-mail wordt doorgestuurd naar je apparaat en blijft niet bewaard op de server. POP3 haalt ze juist van de server af! E-mails worden lokaal opgeslagen en vervolgens van de server verwijderd. Zonder een constante internetverbinding kan iemand die POP3 gebruik maakt toch e-mails bekijken en verzenden. Internet is enkel vereist om de e-mails te ontvangen en verzenden. E-mails worden dus lokaal opgeslagen, het is daarom niet mogelijk om je mail op verschillende apparaten te lezen. Maar je hebt wel meer opslagcapaciteit en de server wordt ook minder belast.

Het verschil tussen IMAP en POP3

Het kan zijn dat het verschil tussen IMAP en POP3 al duidelijk is geworden. Maar we leggen het graag nog even uit. Het grootste verschil tussen POP en IMAP is het feit dat POP e-mails van de server haalt en lokaal opslaat, terwijl IMAP je e-mails op de server laat staan. Tegenwoordig wordt IMAP als de standaard gezien. Maar voor jouw organisatie kan POP3 de uitkomst bieden. De keuze is vooral afhankelijk van je behoeften.

Je kan je e-mails op meerdere apparaten bekijken met IMAP én je hebt altijd een back-up van je mails op de server staan. Een nadeel is wel dat je mailbox hierdoor sneller vol kan raken. Heb je geen internetverbinding? Dan kun je je e-mails niet openen en bewerken. Dit is een belangrijk verschil tussen IMAP en POP3. Met POP3 kun je namelijk het wel doen, omdat je mails zijn opgeslagen op je computer. Je hebt daarom enkel een internetverbinding nodig om e-mails te ontvangen of versturen. Maar POP3 heeft wel weer als nadeel dat e-mails niet gesynchroniseerd kunnen worden. Zo kan je bijvoorbeeld mail niet openen via de webmail.

De voor- en nadelen van POP3

Voordelen POP3

 • Korte snelle verbinding met de server om de mail op te halen
 • Je hostingpakket loopt minder snel vol

Nadelen POP3

 • Je kan de mail maar met één computer ophalen
 • Als de mail is opgehaald kan deze niet meer worden nagelezen in webmail

De voor- en nadelen van IMAP

Voordelen IMAP

 • De mail is op meerdere locaties en apparaten te lezen
 • De mail blijft op de server staan waardoor je een back-up hebt
 • De mail is ook te benaderen via webmail

Nadelen IMAP

 • De mailbox kan vollopen omdat de mail op de server blijft staan
 • Je hebt altijd een internetverbinding nodig om je mail te bekijken

Het instellen van POP3 of IMAP

Bij Domeinwinkel stel je de mail makkelijk in. Alle gegevens die je nodig hebt kan je terugvinden in je account en met behulp van onderstaande informatie heb je de mail binnen enkele minuten ingesteld.

De gegevens die je moet invullen in jouw e-mailprogramma zijn voor IMAP en POP3 gelijk. Je hebt de onderstaande gegevens nodig om het instellen. Dit kunt je vinden in je Domeinwinkel account.

 1. Gebruikersnaam (altijd je e-mailadres)
 2. Wachtwoord
 3. Server voor inkomende e-mail: mail.jedomeinnaam.extensie
 4. Server voor uitgaande e-mail: smtp.jeinternetprovider.nl, bijvoorbeeld smtp.tele2.nl.
 5. Als alternatief kan je hiervoor ook de Domeinwinkel server gebruiken door mail.jedomeinnaam.extensie ook als uitgaand in te stellen. Hierbij moet je poort 587 gebruiken en verbinden met jouw gebruikersnaam en wachtwoord. Daarnaast moet “verzenden via SSL” uitgeschakeld zijn.

 

Tags: IMAP, mail, mailaccount, POP3,