Sinterklaas hebben we gehad, maar kerst moet nog komen. Ook WordPress heeft een cadeautje voor iedereen in petto, namelijk WordPress 4.4, ook wel Clifford genoemd!

Nieuwe template ‘’Twenty Sixteen’’

wordpress-twenty-sixteen-2931027

Voor 2016 heeft WordPress een nieuwe update klaar staan, WordPress 4.4, Clifford. Deze update is genoemd naar jazz trompettist Clifford Brown. 2016, of Twenty Sixteen is ook direct het nieuwe default thema van WordPress. Hoewel het thema Twenty Sixteen geen heel speciale lay-out heeft, is er wel veel veranderd achter de schermen.

Het thema is helemaal responsive, waardoor je blog er goed uitziet op elke beeldscherm, van smartphone tot pc. Het thema heeft een vloeiend grid ontwerp, de header is flexibel en er zijn nieuwe kleurschema’s geïntroduceerd. De inhoud van je blog komt op deze manier een stuk beter tot z’n recht.

Responsive afbeeldingen

Een handige nieuwe functie zijn de responsive, of schaalbare, afbeeldingen. Je hoeft de afbeeldingen voor je blog niet meer aan te passen qua grootte en afmetingen, dit regelt WordPress vanaf nu allemaal voor je. Afbeeldingen zullen vanaf WordPress 4.4 op alle beeldschermen goed weer worden gegeven, zonder dat jij ze hoeft aan te passen.

Embed je berichten

Je kunt met WordPress 4.4 nu ook berichten of links embedden. Wanneer je de url in een bericht plaatst, krijg je direct een kleine preview, inclusief titel, beschrijving en een afbeelding, als er afbeeldingen in het bericht staan. Ook de iconen, linkjes en reacties worden geplaatst.

Omdat de embed-functie verder is uitgebreid, zijn er ook vijf nieuwe oEmbed providers toegevoegd, namelijk Reddit Comments, Speaker Deck, VideoPress, Cloudup en ReverbNation.

Technische update

technische-update-4823213

Comment query’s
De comment query’s hebben nu een cache ondersteuning gekregen, waardoor de performance een stuk beter wordt. Door de nieuwe arguments in WP_Comment_Query wordt het gemakkelijker om robuuste comment query’s te maken.

Term meta
WordPress werkt aan de hand van taxonomies. Dit zijn opties om je berichten te labelen en in te delen in categorieën. De twee bekendste taxonomies zijn Categories en Tags. Het is ook nog mogelijk om berichten verder te sorteren binnen een Categorie, dit zijn Terms.

Wanneer je bijvoorbeeld een categorie Films aanmaakt, kun je binnen Films ook nog categorieën aanmaken, zoals actie, horror en comedy. De taxonomy is in dit geval Films, de terms zijn Actie, Horror en Comedy. 

Met de nieuwe update verandert er ook iets aan de terms, deze ondersteunen nu metadata, net zoals de berichten, waardoor je beter vindbaar wordt met zoekmachines.

Moet ik updaten?

Omdat Clifford een vrij grote update is, zal hij niet automatisch worden geïnstalleerd. Als je wilt upgraden naar WordPress 4.4 moet je dit dus zelf doen. Als je er voor kiest om te updaten, vergeet dan niet om een back-up te maken van al je bestanden.

Je kunt direct de nieuwe update installeren, maar het is ook aan te raden om nog even te wachten met updaten, zodat alle bugs eruit zijn gehaald. Wanneer een grote update beschikbaar is, komt een paar weken later gewoonlijk een kleinere update uit, waarin allerlei bugs en klein foutjes nog worden aangepast.

WordPress hosting

Neem je WordPress hosting af bij Domeinwinkel dan is de WordPress 4.4 update automatisch beschikbaar voor je binnen je webhostingpakket. Je kan dan via Installatron (in DirectAdmin) of direct via het WordPress administratiepaneel de update uitvoeren.

Zorg er daarbij altijd voor dat je een backup van je website hebt gemaakt aangezien grotere updates als deze effect kunnen hebben op de werking van bepaalde plugins. Uiteraard maken wij dagelijks back-ups voor je, dus mocht er iets fout gaan met je site dan kunnen wij deze ook binnen 2 dagen terugzetten voor je.

De WordPress update is ook toegevoegd aan het veiligheidssysteem in je WordPress hosting. Watchman checkt elke dag voor je of er lekken geconstateerd zijn en stuurt je een e-mail indien er actie ondernomen moet worden.


Ga jij updaten naar WordPress 4.4 of heb je nog vragen? Laat het ons weten in de comments!