Je bent online ondernemer, webwinkel eigenaar of creatieveling en wilt een eigen website maken. Waar moet je rekening mee houden en hoe kan je zelf een website maken?

Hoe maak ik een website?

Ik heb goed nieuws voor je: Iedereen kan zelf een website maken!

Er is namelijk erg veel software aanwezig wat het maken van een eigen website eenvoudiger maakt dan vroeger. Voor elke technisch niveau is wel software beschikbaar waar je mee uit de voeten kan en zelf een mooie website kan maken. 

Vaak geldt hoe makkelijker de software, hoe kleiner de technische mogelijkheden van je website. Meer technische kennis zorgt dus over het algemeen wel voor betere websites, maar dat betekent niet dat je geen mooie eigen website kan maken. 

Website maken software

eigen-website-bouwen-3440589

Zoals gezegd zijn er vele software opties beschikbaar die je kunnen helpen bij het zelf maken van een website. Van extreem simpel naar behoorlijk ingewikkeld.

Software die je help bij het maken van een eigen website noemen we een website builder en wordt vaak ook aangegeven als CMS, wat Content Management Software betekent. Het is eigenlijk te vergelijken met een blokkendoos die je kan gebruiken om zelf stap voor stap je website op te bouwen met de beschikbare modules.

De keuze van een website builder die bij jouw niveau als webbouwer en jouw wensen voor je website past is essentieel voor het zelf maken van een website.

Ga je namelijk een website maken met software die te ingewikkeld is dan haak je snel af omdat je gefrustreerd raakt. Maar kies je te makkelijke software om een site te maken dan loop je tegen de restricties van de software aan en kan je niet zelf een website maken waar je blij van wordt. 

Een goede balans in een (relatief) gemakkelijke website builder met voldoende mogelijkheden voor het doel van jouw website is dan ook de beste keuze. 

Welke website builder moet ik kiezen? 

De keuze voor de juiste website builder waarmee je zelf een website kan maken kan behoorlijk lastig zijn. Er is veel aanbod wat wel eens wat keuzestress op kan leveren. 

Hieronder vind je daarom wat tips voor het kiezen van de beste website maken software.

  1. Doel van je website
    Ten eerste moet je beslissen wat het doel van je website is. Als je dit weet kan je namelijk bepalen wat je daarvoor nodig hebt. Wil je bijvoorbeeld een eigen webshop beginnen? Een portfoilio website maken? Of een informatieve bedrijfswebsite maken?
  2. Technische kennis
    Bedenk voor jezelf hoeveel technische kennis je momenteel al hebt. Ben je een beginnende, gevorderde of expert website maker?
  3. Essentiele onderdelen
    Wat moet de website kunnen? Op basis van het doel van je website kan je bepalen welke functionaliteit je eigen website moet hebben. 

Weebly vs Wix vs WordPress vs Joomla vs Magento vs Prestashop 

Zoals gezegd is er heel veel keuze in softwareland wil je zelf een website maken. Maar welke website builder moet je kiezen? 

Ik zal hieronder een schema tonen van de huidige meest gebruikte website builders, zodat je een goed beeld hebt van de website maken software per categorie die momenteel beschikbaar is. 

Website builder met uitgebreide mogelijkheden (gevorderd) 

WordPress
Joomla

Website builder met gemiddelde mogelijkheden (gevorderd / beginner) 

Wix
Weebly
Squarespace
Jimdo

Website builder met beperkte mogelijkheden (beginner) 

Domeinwinkel website maker

Webshop /E-commerce software (expert / gevorderd) 

Magento
PrestaShop
Woocommerce

Om een mooi overzicht te geven van de verschillende software pakketten vind je hieronder een schema van deze website builders op basis van gebruiksvriendelijkheid (cq. gemak) en hoeveelheid mogelijkheden.

20160413021543-8439314

Over het algemeen zijn de pakketten die zowel hoog scoren op gebruiksvriendelijk als op hoeveelheid mogelijkheden het beste en meest gebruikt.

Maar kijk uit, want het zou best kunnen dat een pakket met veel mogelijkheden en hoge gebruiksvriendelijkheid nog steeds lastig is om mee te werken als je weinig technische kennis hebt. 

Wil je zelf een eigen website maken, maar ben je er nog niet helemaal uit welke website builder je moet kiezen? Vraag ons om advies! Wij helpen je graag met het maken van de juiste keuze. Of het nu gaat om het gebruik van de domeinnaam check, een domeinnaam registreren of het kiezen van de juiste hosting, Domeinwinkel staat jou bij op website gebied!