In een wereld waar alle informatie online staat en je zo goed als geen geheimen meer hebt, is het hebben van privacy toch wel erg fijn. Daarom hebben we de functie ‘Privacy Protect’ toegevoegd aan je Domeinwinkel account. Wat dat precies inhoudt lees je in deze blog.

Bij het registreren van een domeinnaam worden je gegevens getoond in de whois zodat iedereen weet van wie de domeinnaam precies is. Dit kan echter in sommige gevallen veel spam opleveren wanneer bots whois informatie scannen en spam sturen naar alle mailadressen die ze tegen komen.

ccTLD’s en gTLD’s

Bij de .nl extensie hebben ze hierover nagedacht: daar laten ze alleen de informatie van de registrar (Domeinwinkel) zien. Pas wanneer je door middel van een captcha bewijst dat je geen bot bent, wordt de informatie van de registrant (jij als domeinhouder) getoond. Op deze manier kunnen bots niet bij je persoonlijke informatie en ben je beter beschermd, ontvang je minder spam via e-mail, telefoon en/of sms.

Veel ccTLD’s, countrycode Top Level Domains, domein extensies (zoals .nl en .be) tonen in de whois alleen de registrar informatie zoals hierboven uitgelegd. Dit zorgt ervoor dat jouw informatie beschermd is. Echter wanneer je een gTLD, generic Top Level Domain, hebt geregistreerd (zoals .com en .net) worden je registrant gegevens wel meteen getoond zodra whois informatie wordt opgevraagd. Daarom is het nu mogelijk om je gegevens te beschermen zodat je zelf de controle hebt over het wel of niet laten zien van je informatie.

Wat doe ‘Privacy Protect’ precies?

De ‘Privacy Protect’ functie zorgt ervoor dat je registrant gegevens zijn afgeschermd voor de buitenwereld. Je gegevens zullen worden vervangen met standaard informatie gerelateerd aan de domeinnaam. Zo zal het mailadres veranderen in jedomeinnaam.com@mydomainprovider.com. Wanneer mensen dit mailadres proberen te bereiken, zullen zij een mail ontvangen dat zij via een formulier op de website mydomainprovider.com contact moeten opnemen. Vervolgens zal het bericht in het formulier verstuurd worden naar jou als registrant.

Daarnaast zal er een standaard telefoonnummer worden getoond, welke een bandje af zal spelen die verteld dat de registrant bereikt kan worden via e-mail. Dit alles maakt dat bots geen schijn van kans hebben en ben je goed beschermd.

Let op! Als je domeinnaam op privacy protect staat, zal de domeinnaam ook automatisch de status ‘transfer prohibited’ krijgen. Mocht je je domeinnaam willen verhuizen, dan moet je eerst privacy protect van je domeinnaam afhalen waarna je je domeinnaam kunt verhuizen.

Hoe voeg ik privacy protect toe aan mijn domeinnaam?

Je kunt privacy protect voor je domeinnaam activeren in je Domeinwinkel account. Dit doe je als volgt:

  • Je logt in op je Domeinwinkel account via domeinwinkel.hosting/account
  • Klik op ‘Domeinen & webshosting’ in de menubalk
  • Selecteer de betreffende domeinnaam en klik op ‘Domeinhouder wijzigen’
  • In het volgende overzicht vink je het vinkje achter ‘Privacy Protect’ aan en zal je zien dat je gegevens beschermd worden in de whois

Op dezelfde manier kun je privacy protect ook weer uitzetten, in dit geval haal je het vinkje weg. 

Let op: Privacy protect is niet beschikbaar voor alle extensies. Dit is alleen beschikbaar voor gTLD extensies zoals .com. Het is dus niet beschikbaar voor ccTLD’s zoals .nl, .be en .fr.

Kies je voor privacy of vind je het allemaal wel goed? De keuze is helemaal aan jou. Mocht je nog vragen hebben over privacy protect of wil je advies? Laat het ons weten. We staan klaar om al je vragen te beantwoorden!