Iedereen wil een perfecte website, toch? Gun jezelf daarom een supersnelle site. De snelheid van je site heeft meer voordelen dan alleen een korte laadtijd. Hoe regel je dat je website nog sneller wordt? Dat ga ik je uitleggen.

Waarom een snellere site?

Mijn website is al snel, waarom moet het nog sneller? Goede vraag. Niet alleen is het fijn wanneer je website snel laadt, er zijn nog een aantal belangrijke gevolgen aan verbonden.

Om tot de beste zoekresultaten te komen, beoordeelt Google elke site op 200 punten, waaronder de snelheid van websites. De snelheid van je site weegt dus voor een deel mee in je positie in de zoekresultaten.

Daarnaast is het belangrijk om je bezoekers tevreden te houden. Wanneer bezoekers lang moeten wachten raken ze geïrriteerd en klikken ze je website weg. Dat is niet de bedoeling natuurlijk. 1 op de 4 bezoekers klikt je website weg wanneer deze niet binnen 4 seconden laadt.

Daarbij daalt de conversie van je website met ongeveer 7% per seconde vertraging. Wanneer je bezoekers tevreden zijn behaal je een hogere conversie. De snelheid van je website draagt bij aan de gehele ervaring van een bezoeker op je website.

Hoe krijg ik een snellere site?

Oke, je wilt een snellere site. Er zijn een aantal dingen die een rol spelen, waaronder het kiezen van de juiste webhosting. Het eerste wat we gaan doen is kijken hoe snel je site op dit moment is. Een handige tool hiervoor is de Google Chrome Inspector. Het enige wat je hier voor nodig hebt is de webbrowser Google Chrome.

 1. Open je website en druk op Ctrl + Shift + i, F12 of druk op je website op je rechtermuisknop en klik daarna op ‘’Element Inspecteren’’. De Google Chrome Inspector wordt nu geopend.
  element-inspecteren-2567266
 2. Vervolgens klik je op het tabblad ‘’Network’’ en ververs je de pagina 
  network-9122707
 3. Nu wordt je site getest door Google. Je krijgt een chronologisch overzicht van alle elementen op je website en hoeveel tijd het kost om deze te laden. 
  snelheid-website-4268857

Oke, nu weet je welke onderdelen van je website veel tijd kosten om te laden. Een goede richtlijn is om alle onderdelen op je site onder de drie seconden te krijgen, maar het liefst onder de anderhalve seconde.

Met de volgende vijf stappen wordt jouw website gegarandeerd sneller!

1. Thema kiezen 

thema-kiezen-9843390

Een van de grote voordelen van WordPress is natuurlijk dat je gemakkelijk gebruik kunt maken van honderden thema’s. Op deze manier maak je snel een professioneel uitziende website zonder technische kennis nodig te hebben.

Het is echter wel slim om te kijken naar welk thema je gebruikt. Thema’s die veel afbeeldingen, aparte fonts, CSS of scriptjes gebruiken zijn veel trager dan eenvoudige thema’s.

Afbeeldingen in een slider en allerlei scripts voor dropdown-menu’s en leuke animaties zijn leuk, maar kosten ook erg veel laadtijd. Een eenvoudig thema zonder al te veel functie’s zijn merkbaar sneller.

2. Verwijder onnodige plugins

Veel WordPress-gebruikers hebben allerlei plugins geïnstalleerd. Hartstikke handig natuurlijk, maar deze plugins hebben ook een mindere kant helaas. Je website wordt extreem traag wanneer je veel plugins hebt geïnstalleerd.

Het is dus slim om eens te kijken welke plugins je allemaal hebt geïnstalleerd en kritisch te beslissen of er niet een aantal verwijderd kunnen worden.

P3 Profiler

Mocht je het lastig vinden om te bepalen welke plugins veel tijd vragen, probeer dan eens de P3 Profiler van WordPress.

De P3 Profiler maakt een overzicht van al je plugins en hoeveel tijd het kost om ze te laden. Op deze manier heb je een handig overzicht van welke plugins wellicht verwijderd kunnen worden om je website sneller te maken.

3. Afbeeldingen aanpassen

afbeeldingen-aanpassen-5569469

De meeste mensen gebruiken afbeeldingen op hun site, jij waarschijnlijk ook. Wanneer afbeeldingen echter gewoon worden toegevoegd aan een site, kunnen ze heel veel plek in beslag nemen. Het is daarom belangrijk om op het formaat en het bestandstype van de foto te letten.

Op dit moment zijn er twee bestandstypes die het meest worden gebruikt, namelijk JPG en PNG. Deze twee bestandstypes hebben elk hun voor- en nadelen.

JPEG/JPG

Voordelen:
– Standaard bestandstype, wordt overal ondersteund
– Klein bestandsformaat

Nadelen:
– Kan geen transparantie opslaan
– Foto wordt gecomprimeerd, dus mindere kwaliteit

PNG

Voordelen:
– Kwaliteit blijft goed, ook gecomprimeerd
– Kan transparantie opslaan

Nadelen:
– Groot bestandstype

Naast het juiste bestandstype kiezen is het ook belangrijk om je afbeeldingen goede afmetingen te geven. Een afbeelding van 9 MB laadt natuurlijk veel langzamer dan een afbeelding van 53 KB.

Afbeeldingen kunnen met de meeste fotobewerkingsprogramma’s gemakkelijk kleiner gemaakt worden. Meer geavanceerde programma’s zoals Adobe Photoshop hebben opties zoals ‘’opslaan voor web’’ of ‘’save for web’’. Met deze functie worden afbeeldingen zoveel mogelijk gecomprimeerd, zonder al te veel kwaliteitsverlies.

Wanneer je de afmetingen van de eerder genoemde afbeelding van 9 MB kleiner maakt, en daarnaast opslaat voor web, kun je van 9 MB naar 84 KB gaan, dat is een behoorlijk verschil!

Mocht je niet beschikken over een programma zoals Photoshop, dan is TinyPNG een goede optie. Via deze site kun je afbeeldingen uploaden en deze worden voor je gecomprimeerd. Hoewel de naam anders doet vermoeden, kun je ook JPG’s comprimeren, niet alleen PNG’s.

4. Cache plugin gebruiken

Met een cache hoeven niet alle bestanden direct geladen te worden op een website. Het is in principe een tijdelijke opslagplaats die snelle toegang tot deze bestanden verschaft.

WordPress heeft twee bekende cache plugins, de WP Super Cache en de W3 Total Cache.

Over het algemeen is de W3 Total Cache krachtiger, maar ook lastiger om in te stellen. Er is vrij veel technische kennis voor nodig. De WP Super Cache is in dat opzicht makkelijker.

Om de WP Super Cache in te stellen doe je het volgende:

 1. Ga naar ‘’Plugins’’ op je dashboard
 2. Zoek naar ‘’WP Super Cache’’
  wordpresscache1-8297504
 3. Installeer en activeer de plugin
 4. Open de plugin en zet caching op ‘’Caching On’’
  wordpresscache2-5951550

5. WordPress Webhosting

wordpress-webhosting-5323245

Ook WordPress webhosting speelt een belangrijke rol in de snelheid van je website. Het is belangrijk dat je je website host bij een bedrijf met een hoge uptime en kwalitatieve servers. Daarnaast biedt snelle hosting je het gemak en de snelheid die jouw site nodig heeft. Bestandsrechten zijn speciaal voor WordPress ingesteld en ook het beheer kan je makkelijk vanuit je webhostingpakket regelen.

Domeinwinkel biedt WordPress webhosting aan waarbij wij WordPress voor je installeren en de beveiliging regelen. Op deze manier kun je snel aan de slag zonder zelf iets te hoeven doen. Het enige wat je zelf hoeft te doen is een thema kiezen, en je website vullen met interessante content.

Mocht je toch extra hulp nodig hebben, dan biedt Domeinwinkel ook een extra WordPress support bij je WordPress webhosting.

Conclusie

Oke, inmiddels heb je dus onnodige plugins verwijderd, een goed thema gekozen, alle afbeeldingen op je website aangepast, een cache plugin geïnstalleerd en goede WordPress webhosting gekozen.

Je website zou nu merkbaar sneller moeten zijn en dus plezieriger voor je bezoekers. Wanneer je nog een keer de Google Chrome Inspector opent en ververst, zul je zien dat je website inmiddels sneller is geworden.

Hoeveel vooruitgang heb jij kunnen boeken qua snelheid van je site? Laat het ons weten in de comments!