Je hebt de keuze gemaakt, je gaat een blog starten. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Waar begin je? Hoe kies je een domeinnaam? Waar moet je op letten bij het kiezen van goede webhosting? Met behulp van dit artikel ben je gegarandeerd van een vliegende start!

Het onderwerp bepalen 

brainstorm-8614526

Het kan zijn dat je al weet waar je over wil schrijven. Maar wat als je dat nog niet weet? Het is slim om eens te gaan brainstormen over een onderwerp. Er zijn een aantal vragen die je jezelf kunt stellen. Wat zijn je hobby’s? Wil je alleen dingen delen met mensen, of wil je bezoekers ook echt iets leren? Wat is de insteek van je blog? Waar ligt je passie?

Probeer een interessant onderwerp te vinden waar je gepassioneerd over bent.

Thema kiezen of zelf code schrijven?

platform-of-code-1863059

Het kan zijn dat je een technische-achtergrond hebt en goed overweg kan met HTML, CSS, JavaScript etc., dan is het wellicht gemakkelijk om zelf je code te schrijven en je site te bouwen. Als dit je goed afgaat kun je direct door met het kiezen van jouw ideale domeinnaam en de beste webhosting.

Lijkt dat vorige stukje net Chinees voor je? Dan is het slimmer om op zoek te gaan naar een blogplatform om je blog mee te starten. Het bekendste platform is op dit moment WordPress. Met behulp van WordPress kun je gemakkelijk en gratis je eigen blog maken.

WordPress werkt aan de hand van thema’s en een CMS (content management system) waarmee echt iedereen gemakkelijk blogberichtjes kan publiceren online.

De ideale domeinnaam kiezen

kat-2718734

Wil je jouw WordPress website een eigen identiteit geven? Dan kan je het beste een domeinnaam registreren. Een domeinnaam kan echter maar door één persoon gebruikt worden, dus wanneer iemand anders een domeinnaam heeft geclaimd kan jij hem niet meer gebruiken. Het is dus slim om zo snel mogelijk een domeinnaam te registreren om te voorkomen dat iemand anders je voor is.

Het is handig om de domeinnaam overeen te laten komen met je naam, of het onderwerp waar je over schrijft. Ik heb bijvoorbeeld mijn voor- en achternaam genomen als domeinnaam voor mijn site. Stel je blog gaat over je kat, Max, dan zou je kunnen gaan voor www.maxdekat.nl.

Twijfel je nog of je een goede domeinnaam hebt gekozen? Check dan eens ons artikel over het kiezen van de perfecte domeinnaam

Waar je ook nog op moet letten is de extensie van je blog. Elk land heeft in principe een eigen extensie. De twee bekendste extensies in Nederland zijn .nl en .com.

.nl is simpelweg de extensie van Nederland.
.com staat voor ‘’commercial’’ en werd in eerste instantie vooral gebruikt door bedrijven in Amerika. Tegenwoordig is .com een veelgebruikte extensie en wordt vaak als internationale optie gebruikt of wanneer .nl niet meer beschikbaar is.

De extensie vertelt in veel gevallen ook direct voor welk publiek de website is bedoeld, en in welke taal de site is geschreven. In Nederland is .nl de meest gebruikte extensie, maar stel je wilt in het Engels gaan bloggen, dan is .com wellicht het overwegen waard.

De beste webhosting

webhosting-3841131

Met alleen een domeinnaam ben je er nog niet. Je hebt ook nog de beste webhosting nodig voor je blog, een plek waar je je website en alle bijbehorende bestanden op kunt slaan. Bij goede webhosting moet je altijd letten op twee dingen, de webruimte en het dataverkeer. Ook is snelle hosting erg belangrijk voor de gebruikersbeleving en de ranking van je website.

De webruimte is de plek waar je al je bestanden opslaat, zoals foto’s en video’s.

Het dataverkeer bestaat uit megabytes of gigabytes die bezoekers gebruiken om content van je blog te kunnen zien. Met het bezoeken van een pagina, het verzenden van email en andere activiteiten op internet, wordt er data gebruikt. Wanneer je veel bezoekers hebt, wordt er dus veel data gebruikt.

Stel je hebt op je website een foto staan met een grootte van 1 MB, en deze foto wordt 1000 keer gedownload, dan heb je 1000 MB oftewel 1 GB aan data verbruikt.

Het is dus belangrijk om op de hoeveelheid webruimte en dataverkeer te letten wanneer je webhosting aanschaft.

Wil je meer weten over welke hosting het beste past bij jou website? Lees dan het artikel ‘’Wat is de beste hosting voor jouw website?’’

Tips 

tips-3957152

Goed, je hebt inmiddels een blog met domeinnaam en hosting. Bij deze nog een aantal tips om je blog nog aantrekkelijker te maken.

Artikelen publiceren

Voordat je je blog live zet, is het handig om alvast een aantal artikelen geschreven te hebben of content online te hebben. Wanneer bezoekers op je blog komen en geen inhoud zijn, hebben ze geen reden om op je website te blijven. Je wilt natuurlijk dat je bezoekers terugkomen op je blog, dus zorg dat er al content online staat wanneer ze je blog bezoeken.

Over mij

Veel mensen vinden het fijn om iets te weten over de persoon die artikelen schrijft op een blog. Je kunt je Facebook-, Twitter- of Google+-account aan je blog koppelen, maar je kunt ook een pagina op je blog maken die over jou gaat. Op deze pagina kun je meer over jezelf vertellen en bezoekers wellicht een kijkje in je leven geven.

Koppel je blog aan social media

Op dit moment zijn Facebook, Twitter en Instagram de meest populaire social media. Wanneer je je blog aan deze social media koppelt is het gemakkelijker om je vrienden uit te nodigen je blog te bezoeken en artikelen te lezen. Ook kunnen artikelen gemakkelijk gedeeld worden waardoor je meer mensen bereikt.

Inmiddels heb je dus een onderwerp voor je blog, een domeinnaam, de beste webhosting en een paar handige tips. Nu is het een eitje om verder te gaan met je blog!

Heb jij al je eigen blog, of ga je er een beginnen? Laat het ons weten in de comments!