Heb je moeite met hoog scoren in Google? En kan je wel wat hulp gebruiken om jouw website zichtbaarder te krijgen? Dat kan misschien wel met een .amsterdam domeinnaam.

Domeinwinkel heeft in samenwerking met Searchmetrics onderzoek gedaan naar de kracht van nieuwe lokale domeinextensies binnen een lokale zoekomgeving.

In andere woorden: Hoe scoren lokale domeinnamen binnen de lokale zoekresultaten ten opzichte van .nl of andere extensies?

Resultaten

Wat blijkt is dat lokale domeinextensies (zoals .amsterdam, .berlin, .paris etc.) gemiddeld beter presteren in de lokale Google resultaten dan de landextensie (bijv .nl) of generieke domeinextensies (bijv .com).

Wanneer je dus een .amsterdam domeinnaam registreert en daar je website op publiceert kan dit de vindbaarheid van je website in de lokale zoekresultaten van Amsterdam verbeteren. 

Voordelen van lokale domeinextensies 

  1. Hogere posities in Google zorgen voor meer traffic naar je website en potentieel dus ook voor hogere conversies of meer leads. Je bereikt er simpelweg meer mensen mee op lokaal niveau.
  2. Je vergroot je lokale uitstraling door het gebruik van een .amsterdam domeinnaam.
  3. Je geeft een duidelijk beeld van de inhoud van je website. Dit zorgt voor duidelijkheid bij potentiële bezoekers.
  4. Je kan de domeinnaam voor branding gebruiken en daarmee een technisch innovatief karakter geven aan je bedrijf.  

De visie van Google op de nieuwe domeinextensies 

De afgelopen jaren is er veel speculatie geweest over de waarde van nieuwe domeinextensies in Google. Het is daarom denk ik goed om eerst te kijken wat Google zelf zegt over de nieuwe TLDs die beschikbaar zijn gekomen. 

De vraag was of Google de extensies in de URL als zoekwoord mee zou tellen of zelfs de categorisering van de nieuwe TLDs over zou nemen. Niets is minder waar, want afgelopen jaar kwam Google met een duidelijk statement:

“Alle nieuwe domeinextensies worden als generieke domeinextensies beoordeeld” 

De nieuwe domeinnamen krijgen daarmee dus dezelfde waarde als bijvoorbeeld een .com of .eu domeinnaam. Maar specifiek voor de lokale nieuwe domeinextensies voegde Google daar nog iets bijzonders aan toe, namelijk: 

google_on_local_domains-4268896

Wat Google hier eigenlijk zegt is: 

“Als we zien dat websites op lokale domeinextensies meer waarde bieden dan website op andere extensies dan kunnen we deze voorrang gaan geven in de zoekresultaten”. 

Een interessante toevoeging voor de waarde van lokale domeinextensies en dus een reden om daar eens goed onderzoek naar te doen. 

Onderzoek

Hoe is het onderzoek tot stand gekomen en waar zijn de resultaten op gebaseerd? Search Metrics heeft in Duitsland onderzoek gedaan naar de positionering van .berlin binnen de lokale Berlijnse zoekresultaten. 

Waarom de .berlin zou je denken? Simpelweg omdat dit de lokale extensie is die het meest geregistreerd is ter wereld. Er is daarom dus meer data beschikbaar om het onderzoek te doen wat de sample van het onderzoek (en daarmee de geloofwaardigheid) vergroot.

Momenteel zijn er namelijk bijna 60.000 .berlin domeinnamen geregistreerd, meer dan 2 keer zo veel als .amsterdam. Daarnaast is de hoeveelheid actief gebruikte .berlin domeinnamen vele malen hoger. Zonder actieve domeinnamen kan je namelijk niet testen wat de positie in de zoekresultaten is. 

Searchmetrics heeft onderzoek gedaan naar de top 30 posities voor een paar miljoen zoekwoorden en op basis daarvan gekeken naar de lokale en nationale zoekresultaten van .berlin.  Daarbij zijn tientallen miljoenen websites gecrawld. 

Hierbij zijn geen andere variabelen meegenomen, maar is puur gekeken naar de posities van de belangrijkste lokale extensie, nationale extensie en generieke extensie. Daar zijn ook de conclusies op gebaseerd. 

Hoger in lokale en lager in nationale zoekresultaten 

Het onderzoek gaf een verassend resultaat als je kijkt naar het statement van Google. De .berlin kwam gemiddeld namelijk hoger in de lokale zoekresultaten. 

42% van alle zoekopdrachten leverde een hogere positie op voor websites met een .berlin domeinnaam in de lokale zoekresultaten van Google ten opzichte van de niet lokale resultaten, terwijl maar 22% een minder goed resultaat laat zien. 

Dat is 11% meer dan een .de en 14% meer dan een .com domeinnaam en daarnaast 10% minder lagere lokale resultaten dan beide extensies. Indrukwekkende resultaten. 

ranking-differences-local-non-local-8655401

Daarnaast is er ook onderzoek gedaan naar de gemiddelde positie in de lokale en nationale zoekresultaten. 

Daaruit blijkt dat de .berlin gemiddeld 1,18 posities hoger scoort in de lokale resultaten dan in de landelijke resultaten. Voor .de en .com zien we daar weinig verschil met een minimale negatieve trend richting lokale resultaten. 

position_differences_google-3028721

Wat betekent dit voor de resultaten van .amsterdam? 

Je zal je nu waarschijnlijk afvragen: “Leuk zo’n Duits onderzoek, maar is dit zomaar toepasbaar op een .amsterdam domeinnaam?” 

Het antwoord is: Misschien wel. 

Natuurlijk kunnen we de directe resultaten van het .berlin onderzoek niet direct overnemen naar .amsterdam, maar de resultaten geven wel een duidelijke indicatie over de beoordeling van nieuwe lokale domeinextensies door Google. 

Searchmetrics heeft ook onderzoek gedaan naar de Nederlandse markt, maar tijdens dit onderzoek waren er helaas nog te weinig .amsterdam domeinnamen geregistreerd en in gebruik om daar een significant en waardevol resultaat te bepalen. 

De verschillen die te zien zijn in rankings zijn wel aanzienlijk genoeg om te concluderen dat er een grote kans is dat Google lokale domeinextensies anders beoordeelt dan generieke domeinnaam binnen lokale zoekopdrachten. 

We kunnen dus concluderen dat er een grote kans bestaat dat een .amsterdam domeinnaam hoger rankt binnen lokale zoekopdrachten en lager binnen landelijke zoekresultaten. 

Conclusie & zaken om rekening mee te houden 

De kans op een hogere ranking met een .amsterdam domeinnaam binnen de Amsterdamse zoekresultaten is groot. 

Simpel maar waar op basis van het onderzoek van onze oosterburen. 

Wel is het onderzoek zoals eerder gezegd puur gebaseerd op koude, kale, gladde rankings. Maar uiteraard kijkt Google nog naar veel meer componenten bij het “ranken” van een website dan alleen de domeinnaam. Onderstaande zaken kunnen dus ook bijgedragen hebben aan de resultaten van het onderzoek. 

  1. Websites met een .amsterdam domeinnaam zijn hoofdzakelijk nieuwe websites die wellicht technisch beter geoptimaliseerd zijn voor Google. Dit kan zorgen voor een hogere ranking.
  2. Websites met een .amsterdam domeinnaam hebben algemeen genomen nog geen autoriteit opgebouwd in Google. Dit kan zorgen voor een veel lagere ranking.
  3. Websites met een .amsterdam domeinnamen bevatten normaal gesproken meer content en bedrijfsinformatie gericht op de Amsterdamse markt. Dit kan zorgen voor een hogere ranking. 

Het meenemen van deze zaken bij een nieuw onderzoek zou dan ook zeker een toegevoegde waarde zijn, hoewel het erg lastig zal zijn om dit volledig te integreren.

Bron: http://www.dutchcowboys.nl/search/hoger-scoren-in-google-met-een-amsterdam-domeinnaam