Je website beveiligen tegen indringers? Dat is belangrijk, maar dat wist je natuurlijk allang. Maar beveilig je je website wel echt voldoende? Maak je bijvoorbeeld als gebruik van een SSL-certificaat?

Wat is een SSL?

SSL staat letterlijk voor Secure Sockets Layer wat betekent dat er een beveiligde laag geplaatst wordt tussen een server en een internetbrowser. Zo worden de gegevens beter beveiligd, zoals inlog- en betalingsgegevens. Een SSL-certificaat zorgt ervoor de gegevens zoals wachtwoorden, credit nummers en persoonsgegevens veilig worden gebruikt, zonder de tussenkomst van externe systemen die de gegevens willen onderscheppen.

Een SSL aanvragen

De eigenaar moet een SSL-certificaat aanvragen bij een certificaatautoriteit, zoals Comoda. Een webhosting provider kan het SSL-certificaat installeren in het juiste pakket op de server.

Hoe herken ik een SSL-certificaat?

Dat is heel makkelijk te beantwoorden! Ga je naar een website met een SSL-certificaat, dan zie je dat aan het groene slotje in de adresbalk. Daarnaast kun je ook de URL checken. Als het begint met HTTPS:// dan weet je zeker dat de website beveiligd is met SSL. Als er een SSL-certificaat met Extended Validation (EV) acties is, wordt de adresbalk groen en wordt de naam van het bedrijf in de adresbalk getoond.

Welke SSL-certificaten zijn er beschikbaar?

Zoals je hierboven hebt gelezen, zijn er websites met SSL Extended Validation (EV). Er zijn meerdere soorten SSL te koppelen aan een website. Hieronder vind je de meest gebruikte vormen terug.

1. Single Domain SSL-certificaat

Het meest gebruikte certificaat en je mag het voor maximaal 1(subdomein) gebruiken. Je hoofdwebsite wordt alleen beveiligd door het certificaat. Een voorbeeld: www.domeinwinkel.hosting wordt beveiligd, maar een ander subdomein zoals account.domeinwinkel.hosting weer niet.

2. Wildcard SSL certificaat

Alle subdomeinen worden automatisch beveiligd met een SSL verbinding bij een Wildcard SSL certificaat. Dit betekent dat zowel www.domeinwinkel.hosting als account.domeinwinkel.hosting beveiligd is via het HTTPS-protocol.

3. Extended Validation (EV) SSL certificaat

Ja, daar is ie weer! Een EV SSL-certificaat werkt exact hetzelfde als een Single Domein SSL certificaat qua beveiliging. Maar! Het voegt wel bedrijfsinformatie toe aan de adresbalk voor extra vertrouwen richting de bezoeker. In een aantal browsers wordt de adresbalk ook groen gemaakt.

Voordat de certificaat wordt uitgegeven, wordt door de certificaatautoriteit handmatig een bedrijfscheck uitgevoerd. Dit gebeurd meestal via de Kamer van Koophandel. Vervolgens krijg je een telefonisch gesprek ter verificatie.

4. Multi Domain SSL certificaat

Met een Multi Domain SSL-certificaat kun jij verschillende domeinnamen binnen één certificaat beveiligen. Heel handig voor bedrijven die online actief zijn in verschillende landen en daar aparte domeinnamen gebruiken. Een voorbeeld: www.domeinwinkel.nl en domeinwinkel.hosting zijn beveiligd onder één certificaat.

Het kiezen van een SSL-certificaat hangt dus af van je wensen. Een Single Domain Certificaat is normaal gesproken voldoende, maar niet voor meerdere subdomeinen. Dan is Wildcard SSL Certificaat iets voor jou. Of wil je extra vertrouwen genereren bij klanten? Dan kan je het beste gaan voor een Extended Validation SSL certificaat.

Gratis vs betaald

Wat is nou precies het verschil tussen een gratis en een betaald SSL-certificaat? Het verschil zit in de verificatie. Bij een gratis SSL hoef je alleen je mailadres te verifiëren. In andere woorden, je kan ook anoniem een certificaat aanvragen. Bij een betaald SSL-certificaat moet je ook verifiëren dat jij de houder bent van de domeinnaam. Dit wordt gedaan door middel van verificatie via en ander IP adres. Als je in je browser op het groene slotje klikt, kan je zien wat voor SSL-certificaat wordt gebruikt op de website.

Mocht je nog verdere vragen hebben over SSL-certificaten of andere hosting gerelateerde vragen, dan horen we het uiteraard graag van je. Je kunt ons bereiken via de mail op info@domeinwinkel.nl.

Tags: domeinnaam, hosting, SSL, website,