Leuk dat je een blog wilt starten. De eerste stap is om te achterhalen hoe je een blog moet maken. Dat kunnen wij je wel vertellen, dan heb je een systeem nodig. We noemen dat een content management systeem, ofwel CMS. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij het kiezen van een CMS? Domeinwinkel geeft je drie handige tips!

1. Ga voor een geschikte CMS voor blogs

Drupal, TYPO3, Weebly, WordPress, Joomla, Wix… Zoveel mogelijkheden om een website te maken. De ene is makkelijker dan de andere. Maar niet alle cms’en zijn geschikt voor blogs. Deze systemen hebben namelijk weer andere voordelen. Gelukkig zijn er ook cms’en die zich juist richten op bloggen. Ga voor een geschikte CMS en maak makkelijk een goede blog.

2. Een up-to-date CMS

Het is belangrijk dat je kiest voor een modern CMS. Wordt het goed bijgehouden door de makers? Zo ja, dan kan een modern blog cms je veel bieden. Zoals de nieuwste technieken voor SEO. Dat betekent dat de kans groter is dat je hoger in de zoekresultaten van een zoekmachine komt, bijvoorbeeld van Google. Met het gevolg dat je meer bezoekers krijgt. Wat we allemaal wel willen! Maar dan moet je wel aan bepaalde regels houden. Google straft bijvoorbeeld websites die langzaam openen door ze lager in de zoekresultaten te zetten. Snelheid is daarom een belangrijke factor voor je SEO-beleid.

Veilig CMS

Ook voor blogs is een veilig CMS belangrijk. Hackers kunnen op jouw blog inbreken of gegevens stelen. Of ze kunnen jouw blog gebruiken voor andere criminele activiteiten. Een up-to-date CMS bevat de nieuwste beveiligingstechnieken. Daarom raden je aan om uit te zoeken hoe nieuw het is en of er regelmatig updates zijn.

3. Check de mogelijkheden en opties

De meeste cms’en die zich richten op blogs hebben vanzelfsprekend een goede blogfunctie. Maar wat wil je precies bereiken met je blog? Wil je nog iets verder doen of heb je nog speciale wensen. Zet alles op een rijtje en ga op zoek naar een CMS dat voldoet aan jouw wensen voor je blog.

De keuze van Domeinwinkel: WordPress

Wil je een blog starten, dan vinden wij WordPress de juiste keuze. Wist je dat het oorspronkelijk bedoeld was voor bloggers? Inmiddels is WordPress heel populair en uitgegroeid tot één van de meest gebruikte cms’en. Het is een makkelijk systeem om mee te werken en je kan eenvoudig nieuwe blogs publiceren. Dit kunnen wij wel weten, want we gebruiken ook WordPress!

WordPress is een open source systeem. Dit betekent dat iedereen er iets aan toe mag voegen. Daardoor heb je duizenden thema’s en plugins (veel zijn gratis) tot je beschikking! Een ander voordeel is dat je bij WordPress regelmatig updates krijgt. En je gebruikt steeds de nieuwste technieken op het gebied van SEO en beveiliging. Let wel op dat je de juiste plugins kiest en die ook regelmatig bijwerkt. Ook moet je niet al te veel plugins downloaden, dit komt ten nadele van een snelle website.

Wat heb je nodig om een WordPress website te maken?

Een domeinnaam is je eerste stap. Bekijk of je ideale domeinnaam nog vrij is via onze DomeinCheck. Daarnaast kun je kijken naar nieuwe domeinextensies zoals .blog, .design of .camera. Heb je een blog over design? Maak er wat spannends van. Of ga voor de normale .blog, dan zit je altijd wel goed!

Verder heb je WordPress Hosting nodig. Wij installeren WordPress gratis in jouw webhosting en zorgen voor optimaal gemak. Zo kan je direct gemakkelijk jouw blog starten!

Tags: cms, domeinnaam, webhosting, WordPress,