Bij het instellen van je mailbox, krijg je de keuze uit IMAP en POP3. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Wanneer dit onbekend voor je is, dan is het lastig om een weloverwogen keuze te maken. Daarom legt Domeinwinkel uit wat de verschillende tussen IMAP en POP3 zijn en wat de voor- en nadelen zijn van beide opties.

Wat is IMAP?

IMAP is de afkorting voor “Internet Message Access Protocol”. Dit protocol biedt jou de mogelijkheid om e-mailberichten direct op de e-mailserver te beheren.

Wat is POP3?

POP3 is de afkorting voor “Post Office Protocol”. Dit protocol biedt jou de mogelijkheid om je e0mail optie halen in een e-mailprogramma zoals Microsoft Outlook.

Meer uitleg nodig? Bekijk dan ons artikel ‘Wat is POP3 of IMAP?

Wat is het verschil tussen IMAP en POP3?

Je weet nu wat de termen IMAP en POP3 inhoudt. Maar wat is het belangrijkste verschil tussen de twee termen? Het belangrijkste verschil is dat bij IMAP alle e-mails worden opgeslagen op de mailserver van de hosting provider, terwijl bij POP3 alles wordt opgeslagen op je eigen computer. Als je voor IMAP hebt gekozen, dan staan alle gegevens dus op een mailserver. Je loopt dan minder risico op dataverlies. Als je mailbox hebt ingesteld via POP3 en je computer crasht, dan bestaat de kans dat je al je e-mails kwijt bent.

De voordelen van POP3

Als je het bovenstaande hebt gelezen, dan heb je vast de neiging om voor IMAP te gaan. Maar POP3 heeft ook z’n voordelen. Je bent bijvoorbeeld niet afhankelijk van de opslagruimte die je krijgt op de mailserver van je hosting provider. Dit is voor de meeste gebruikers dan weer geen echt probleem, omdat je wel heel veel e-mails moet krijgen om een mailbox van een aantal GB vol te krijgen. Daarnaast kun je altijd je oude e-mails opruimen om weer ruimte vrij te maken.

Een ander voordeel van POP3 is dat alle e-mails offline bekeken kunnen worden. Ze staan immers opgeslagen op je computer. Handig als je even geen internet hebt en je een e-mail erbij moet pakken.

De voordelen van IMAP

Bij IMAP worden alle e-mails opgeslagen op de mailserver. Dit betekent dat je de mailbox op meerdere apparaten tegelijk in kunt stellen. Zo heb je altijd je e-mails beschikbaar op elk apparaat. Ook hebben vele providers een webmail waar je jouw mailbox kunt gebruiken. Zo heb je niet perse een ander e-mailprogramma nodig zoals Gmail of Outlook.

Nu weet je wat de termen IMAP en POP3 inhouden en wat de voor- en nadelen zijn. Mocht je alsnog twijfelen, neem dan contact met ons op! We helpen je graag verder.

Tags: email, IMAP, POP3,