Je hebt vast veel websites bekeken. Dan eindigen de meeste waarschijnlijk in .nl of .com. Je bent er ongetwijfeld ook een paar tegengekomen die eindigen op .eu of .net.

Maar wist je dat ook domeinen kunnen eindigen op .pizza of .ninja?

De letters aan het einde van een webadres worden een domeinextensie genoemd en er zijn ongeveer 1.500 mogelijkheden. Zeer handig wanneer je ideale domeinnaam bezet is! Probeer een andere extensie en wie weet heb je alsnog je droom domeinnaam binnen.

Wat is een domeinextensie?

Maar goed, terug naar het begin. Wat is nu eigenlijk een domeinextensie? Dit zijn de letters die volgen na de laatste punt in een webadres. Veelgebruikte extensies zijn .com, .org en .net. Een domeinextensie wordt ook wel een topleveldomein genoemd. Delen van een domeinnaam kun je namelijk zien als classificatiesniveaus.

Bovenaan heb je de domeinextensies en de domeinen worden onderverdeeld in brede categorieën. Stel je eens voor, je gaat naar een website dat eindigt op .de. Dan weet je dat het een Duits website is. Het domein wordt dan ook geplaatst in de categorie “Duits”. Uiteraard geldt dit ook voor de .NL (Nederlands) en .FR (Frans) websites.

Je hebt dus een domeinextensie en het volgende niveau eronder is het domein. Dat is het gedeelte vlak voor de extensie. Een voorbeeld: domeinwinkel.nl. Het is een Nederlandse website, zie .NL en ‘domeinwinkel’ is het domein.

En je kunt nog een niveau hebben! Dat is het subdomein. Subdomeinen verdelen een website in verschillende delen. Bijvoorbeeld: blog.domeinwinkel.nl. Het “blog” is hier het subdomein. Het is ook mogelijk dat het domein ook andere subdomeinen bevat zoals support.domeinwinkel.nl.

Soorten domeinextensies

Er zijn drie soorten domeinextensies te bekennen in de domeinwereld. Dat zijn generieke TLD’s gesponsorde TLD’s en landcode TLD’s.

  • gTLDs
    Dit zijn de extensies die iedereen wel bekend. Denk bijvoorbeeld aan .com, .org en .net.
  • sTLDs
    Gesponsorde domeinextensies worden door een specifieke entiteit gebruikt, zoals de overheid, bedrijf of een andere type groep. Hier kun je denken aan .gov dat alles door de Amerikaanse overheid wordt gebruikt.
  • ccTLDs
    Dit zijn domeinextensies die een specifieke land vertegenwoordigen. Denk bijvoorbeeld aan .jp (Japan), .cn (China) of .de (Duitsland)

Kies de beste extensie voor je website

Het verzinnen van een website en het kiezen van de juiste domeinextensie kan heel wat van je vergen. Het is een grote beslissing waarover je goed na moet denken.

Bij twijfel? Ga dan voor .com

Iedereen herkent en vertrouwt website die eindigen op .com. Daarom is de bekende .com een goede keuze voor veel websites.

Maar wat als het bezet is?

Dan kun je voor een andere extensie kiezen. Je kunt dan iets gebruiken wat ook bekend is bij de meeste mensen zoals .org of .net.

Zo registreer je een domeinextensie

Doe de domeincheck en kies je juiste extensie! Klik hier om te kijken of je ideale domeinnaam nog steeds vrij is.

Tags: domein, domeinextensies, domeinnamen, registratie,