De laadsnelheid van je website is afhankelijk van vele facetten en heeft daarnaast grote invloed op de posities van je website in Google en de online gebruikservaring van bezoekers. Behoorlijk belangrijk dus die laadsnelheid, maar wat kan je zelf doen om ervoor te zorgen dat je website sneller laadt?

Wij geven je 5 tips om de snelheid van je website te optimaliseren.

1. Maak gebruik van browsercaching

Via caching worden bepaalde delen van je website opgeslagen door de browser van de bezoeker waardoor deze bij een volgend bezoek snel weer ingeladen kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat men veel sneller van je site gebruik kan maken. Caching is behoorlijk makkelijk te integreren in je website. Dit kan bijvoorbeeld via http://memcached.org.

2. Zorg voor kleine en geoptimaliseerde afbeeldingen

Grote foto’s direct uit je camera uploaden naar je website is een absolute don’t do! Deze afbeeldingen zijn vaak meerdere MB’s en maken je website ontzettend traag. Je dient deze dan ook te optimaliseren voor plaatsing online.

Uiteraard wil je zo min mogelijk kwaliteitsverlies, maar er zijn voldoende mogelijkheden om toch een klein bestand te maken. Dit doe je op de volgende manier via Photoshop:

– Verklein de afbeelding naar de grootte waarin hij online getoond gaat worden
– Verlaag de dpi naar 72
– Sla de foto op als jpg via de “Save for web” optie.

Voor kleine plaatjes, logo’s en iconen kan je daarnaast een sprite maken. Een sprite is één afbeelding opgebouwd uit meerdere afbeeldingen. Dit is een stuk sneller omdat er maar 1 afbeelding ingeladen hoeft te worden voor deze verschillende afbeeldingen. 

3. Gebruik geen onnodig zware externe scripts

Scripts zijn vaak grotere bestanden die zorgen voor de functionaliteit op je website. Dit zijn erg handige en noodzakelijke functies die veel toe kunnen voegen aan je website. Gebruik ze dan ook zeker, maar wel met mate.

Scripts zijn namelijk zware bestanden om in te laden wat weer een negatief effect heeft op de snelheid van je website. Probeer zo veel mogelijk scripts in te laden van buiten je eigen website en probeer lite versies te vinden zodat je website niet onnodig belast wordt.

4. Laad Javascript in via de Google servers

Google denk gelukkig mee met de website gebruiker en biedt veel scripts aan via haar eigen server. Deze zijn dus gratis via de Google servers in te laden op je website zodat je als webbouwer kan profiteren van de snelle servers van Google en zelf niet onnodig zware bestanden binnen je eigen webomgeving hoeft te zetten. Wil je dit doen? Ga dan naar de Google Hosted Libraries

5. Kies stabiele en betrouwbare webhosting

Alle bovenstaande tips ten spijt als je van slechte webhosting gebruikmaakt. De snelheid van de server waar je website op draait heeft grote invloed op hoe snel een website geladen wordt door je bezoekers. Voor optimale snelheid kies je voor SSD hosting. Deze hebben veel snellere processoren waardoor je website sneller geladen wordt. Domeinwinkel biedt zowel standaard als high performance (SSD) webhosting.

Meer weten?

Wil je weten hoe we de snelheid van jouw website kunnen verbeteren met onze webhosting? Bestel dan nu performance webhosting via domeinwinkel.nl of stuur ons een e-mail via info@domeinwinkel.nl