De laadsnelheid van je website is afhankelijk van vele factoren die allemaal geoptimaliseerd moeten zijn om de optimale snelheid van je website te behalen. Maar welke factoren hebben invloed op die snelheid en wat voor gevolgen heeft een langzame website. In dit artikel leggen we kort uit waarom een snelle laadtijd belangrijk is en welke factoren hier invloed op hebben. 

Het belang van een snelle website

Sinds een tijd is bekend dat Google bij het beoordelen van een website laadsnelheid mee laat wegen in de positie van de website in de zoekresultaten. Het is voor de vindbaarheid van je website dus erg belangrijk dat jouw website gebruik maakt van snelle hosting.

Daarnaast verwachten bezoekers van een website een snelle laadtijd en doorkliktijd zodat ze snel alle informatie kunnen vinden die ze zoeken. Zeker met het aanbod van de vele websites kiezen mensen bij een langzame laadtijd als snel voor een andere website en ben je een potentiële bezoeker of klant kwijt.

Dus nu weet je hoe belangrijk het is, maar welke factoren hebben er nou invloed op die laadsnelheid?

De 3 belangrijkste factoren die de laadtijd van een website beïnvloeden

1. Je internetverbinding

Een slechte verbinding met het internet is de belangrijkste oorzaak van een langzame laadtijd van je website. In principe kan je hier als eigenaar van je website weinig aan doen, maar het is goed om te realiseren. Over het algemeen werkt een directe kabelverbinding met je modem nog beter dan WiFi. Daarnaast heeft uiteraard ook je internet abonnement invloed om de downloadsnelheid. Wil je weten hoe snel jou internetverbinding is? Check het dan online.

2. Verbinding met de server waar je site op draait

Het is belangrijk om gebruik te maken van zo snel mogelijke website hosting op een snelle stabiele server om zo de laadsnelheid van je website te optimaliseren. Op een shared hosting omgeving is de snelheid ook afhankelijk van andere websites en kan het fluctueren. Een goedkope en goede oplossing is Shared SSD hosting. Je hebt dan wel een snellere server, maar deelt deze toch met meerdere klanten zodat de prijs relatief laag blijft. Voor optimale resultaten neem je dedicated hosting waarbij je een hele server voor jezelf hebt.

3. Je website

De opbouw van je website heeft veruit de meeste invloed op de laadsnelheid van je website en hangt bijvoorbeeld af van het aantal foto’s/video’s dat er ingeladen worden. Ik zal hier niet verder in detail op in gaan, maar een nette opzet en niet te veel gebruik van media en plugins zorgt voor een snellere laadtijd. Wil je weten hoe snel jouw website laad? Check dan de Pagespeed applicatie van Google.

Nu weet je welke elementen invloed hebben op de snelheid van je website, maar hoe verbeter je de snelheid van je website? Lees het artikel over website optimalisatie om daar meer over te weten te komen.

Meer weten?

Wil je weten hoe we de snelheid van jouw website kunnen verbeteren met onze webhosting? Bestel dan nu performance webhosting via domeinwinkel.nl of stuur ons een e-mail via info@domeinwinkel.nl.